Schapenvet & Zalmolie

Schapenvet & Zalmolie voor de hond, sommige baasjes zweren erbij. Het wordt gebruikt voor de meest uiteenlopende toepassingen. Maar wat is het nou eigenlijk precies en wat doet het voor je harige vriend? Hoe moet je het gebruiken en dien je daarbij nog ergens op te letten? Lees snel verder en ontdek hoe het zit met schapenvet & Zalmolie voor honden!

Schapenvet.

Al een groot aantal hondeneigenaren kiezen ervoor om hun hond, naast het gewone voer, schapenvet bij te voeren. Schapenvet bevat vitamine A en vitamine D. Beide vitamines zijn essentieel voor het gezichtsvermogen, het maag-darmkanaal, voor de luchtwegen, slijmvliezen en voor de versteviging en opbouw van de botten. Bovendien ondersteunen vitamine A en vitamine D het immuunsysteem, oftewel de afweer tegen bacteriën en infecties.
Je kunt het schapenvet als voer voor erbij geven (vloeibaar) of puur als traktatie(bonbon). Veel honden zullen het lekker vinden!
Daarnaast kan schapenvet helpen tegen hardnekkig haaruitval, dunne ontlasting, een droge schilferende of geïrriteerde huid en tegen een doffe vacht.

Schapenvet is in meerdere variaties verkrijgbaar.
Wij hebben schapenvet in blokjes in het assortiment, ook wel bonbons genoemd. Deze heb ik in de smaak met knoflook en zeewier.
Ook heb ik vloeibaar schapenvet in de smaken, naturel, met zalmolie en knoflook. Zie supplementen
Op die manier kun je het schapenvet over het voer van je hond heen geven. Niet iedere hond is hetzelfde en niet iedere hond heeft dezelfde smaak. Je kunt dus, net als met hondenvoer, kijken welke smaak jouw hond het lekkerst vindt.

Schapenvet met knoflook
Knoflook heeft een afwerende werking op parasieten zoals vlooien, luizen, teken en mijten. Daarnaast dekt knoflook de melkzuurgeur van de huid van de hond af. Melkzuurgeur is waar vlooien door worden aangetrokken. Vandaar dat schapenvet met knoflook effectief werkt tegen vlooien en teken! Sommige mensen durven dit niet aan hun hond te geven omdat knoflook en ui vaak als giftig wordt afgeschilderd. Echter is dit pas giftig wanneer je 5 gram verse knoflook per kilogram lichaamsgewicht geeft. Dit zou betekenen dat een hond van bijvoorbeeld 20 kilogram, 32 teentjes knoflook per dag zou moeten krijgen. Dit is natuurlijk onrealistisch! Daarnaast kan verse knoflook giftig zijn in deze hoeveelheden, maar schapenvet knoflook bonbons bevatten gedroogde knoflook! Niks om je zorgen over te maken dus. Je kunt jouw hond dus volledig veilig schapenvet bonbons met knoflook geven!

Schapenvet met zeewier
Schapenvet met zeewier is goed voor de huid, vacht, (spijs)vertering en weerstand. Daarnaast heeft het zeewier ook een bijzonder hoog vitamine en -mineralengehalte.

Schapenvet met zalm
Zalm is rijk aan omega 3 en 6 vetzuren wat een positieve werking heeft op de gezondheid van jouw hond! Het draagt bij aan een gezonde huid en vacht.

Hoeveel schapenvet ??

De bonbons hebben wij in de maxi uitvoering. De maxi-uitvoering is ongeveer twee keer zo groot als de mini-uitvoering. Het voedingsadvies voor de maxi-uitvoering (6,6 gram per stuk) is 1 bonbon per 20 kg lichaamsgewicht per dag. Het voedingsadvies voor de mini-uitvoering (3,3 gram per stuk) is 1 bonbon per 10 kg lichaamsgewicht per dag. Als je een bonbon door de middensnijd heb je dus een mini bonbon.
Voor vloeibaar schapenvet geldt een voedingsadvies van 5 ml per 10 kg lichaamsgewicht.

Vergeet niet dat schapenvet bedoeld is als aanvullend middel naast het reguliere voer. Je kunt het dus niet als vervanging gebruiken. Wel zul je merken dat je hond zowel van binnen als van buiten gezonder zal worden.

Nadelen schapenvet hond

Klinkt allemaal geweldig, dat spul, maar kleven er ook nadelen aan schapenvet voor de hond? Omdat het vrij veel vet bevat, is het niet ideaal voor honden die op dieet zijn.
Het is ook mogelijk dat je hond wat last krijgt van diarree als je de aanbevolen hoeveelheid overschrijdt. Het is erg belangrijk om de juiste dosering aan jouw hond te voeren.
In dat geval is zalmolie een overweging waard, omdat de verhouding in vetzuren net wat anders is. Wist je dat ook zalmolie  enorm goed kan bijdragen aan een gezonde en glanzende vacht bij jouw hond?

Zalmolie.

Zalmolie wordt vaak in één adem genoemd met de gezondheid van onze huisdieren. Ook vanuit de humane geneeskunde weten we dat vette vis gezond is. Wat maakt nu dat zalmolie of visolie bijdraagt aan een gezond lichaam? Zalmolie is gezond omdat het meervoudig onverzadigde vetzuren bevat. De vetzuren die hier met name worden bedoeld zijn de omega-3 en omega-6 vetzuren. Ook voor onze huisdieren dragen deze vetzuren bij aan de gezondheid.

Wat zijn nu omega-3 en omega-6 vetzuren?

Omega-3-vetzuren zijn dus meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste omega-3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een plantaardig omega-3-vetzuur. EPA en DHA staan bekend als visvetzuren.

ALA is een essentieel vetzuur, omdat het lichaam deze niet zelf kan maken. Je huisdier moet dit vetzuur dus via de voeding binnenkrijgen. Je hond of kat kan wel EPA en DHA zelf maken uit ALA. Dit levert echter maar een kleine hoeveelheid EPA en DHA op. Het is efficiënter om deze visvetzuren via de voeding of een supplement (bijvoorbeeld dus zalmolie) binnen te krijgen.

Omega-6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het bekendste omega-6-vetzuur is linolzuur. Dit zit in plantaardige oliën. Het lichaam kan dit niet zelf maken en daarmee is het een essentieel vetzuur. Andere omega-6-vetzuren zijn arachidonzuur (AA) en gamma-linoleenzuur (GLA). AA kan het lichaam zelf maken uit linolzuur. AA zit ook in eieren, gevogelte, orgaanvlees en dus vis.

Wat zijn nu de gezondheidseffecten van omega-3 en omega-6 vetzuren?

Omega-3-vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking op het lichaam en ondersteunen het immuunsysteem. Vooral de ontstekingsreacties in de huid, nieren en gewrichten worden geremd. In de gewrichten zien we dat EPA de ontstekingsreacties remt die opspelen bij osteoartritis en ook het enzym remt dat verantwoordelijk is voor de afbraak van het gewrichtskraakbeen. EPA heeft ook een ondersteunende werking op hart- en bloedvaten en remt de afname van de nierfunctie bij katten met chronisch nierfalen. Daarnaast kunnen omega-3-vetzuren ondersteunen bij dieren met huid- en vachtproblemen en allergieën. Ook is bekend dat deze vetzuren (en dan met name DHA) een positief effect hebben op zenuwcellen en dus bijdragen aan de gezondheid van het zenuwstelsel, waaronder de hersenen.

Omega-6-vetzuren hebben ook een positief effect op de gezondheid. Het remt de aanmaak van cholesterol en het versterkt het afweersysteem..

Voordelen en werking

De beste omega-3 vetzuren worden onder andere gehaald bij de vette vissoorten zoals zalm, tonijn, haring, sardientjes en makreel en schelpdieren. Vette vis wordt door honden nauwelijks gegeten. Een aanvulling is dus geen overbodige luxe.

Zalmolie wordt veel aangeraden bij allergische honden en honden die last hebben van jeuk. Wel is het belangrijk om een zuivere zalmolie te gebruiken, het liefst van wild gevangen zalm. Wat ook erg populair is bij jeuk is 100% hennepzaadolie.

Ondersteunt de gezondheid van het hart
meer energie en een betere spijsvertering
Stimuleert de gezondheid van het immuunsysteem
Ondersteunt de gezondheid van huid en vacht
Verbetert de prestatie
Heeft een positief effect op emoties en cognitiviteit van de hersenen
Kan eiwitsynthese verbeteren
Verbetert de spiergroei en –kracht
Heeft positieve invloed op de nieren
Werkt anti – inflammatoire

Je ziet het, de positieve effecten van essentiële vetzuren liegen er niet om. Omdat je hond deze vetzuren zelf niet aan kan maken, is een supplement allesbehalve gek

Wel willen we ook de nadelen van zalmolie delen. Ook deze informatie moet u weten voordat u zalmolie gaat geven aan uw hond.

Hond zalmolie & Allergieën
Hoewel zalmolie voor honden een natuurlijk ingrediënt is die zorgt voor een glanzende vacht, is het nog steeds mogelijk dat honden enigszins allergisch zijn voor de zelfs de beste zalmolie. Hoewel de meeste honden geen allergische reacties zullen krijgen, is het belangrijk om deze mogelijkheid in gedachten te houden. Als je hond gevoelig is voor allergieën of tekenen van een allergische reactie vertoont, stop dan onmiddellijk met het gebruik van zalmolie voor honden en raadpleeg je dierenarts.

Gewichtstoename; is mijn hond gezond?
Pure zalmolie bevat veel calorieën, wat betekent dat overmatig gebruik ervan kan leiden tot gewichtstoename bij je hond. Dit kan een probleem zijn voor honden die al worstelen met overgewicht. Het is belangrijk om de juiste dosis omega zalmolie aan je hond te geven. Als je rekening houdt met de hoeveelheid zalmolie is er geen rede tot paniek.

Verhoogde bloeding zelfs door goede stoffen;
Hoewel zalmolie verschillende gezondheidsvoordelen heeft, kan het bloed van je hond wat dunner maken en het risico op bloedingen verhogen. Dit kan een probleem zijn als je hond een operatie moet ondergaan of een geplande medische procedure heeft. Zorg ervoor dat je jouw dierenarts vertelt dat je hond zalmolie krijgt, zodat hij of zij passende voorzorgsmaatregelen kan nemen.

Gezonde olie; ga oxidatie tegen
Omdat zalmolie rijk is aan verzuren epa, heeft het de neiging om te oxideren en ranzig te worden bij blootstelling aan lucht, warmte of licht. Als de zalmolie ranzig is geworden, kan het de gezondheid van je hond schaden. Zorg ervoor dat je de zalmolie op een koele en donkere plaats bewaart en zorg dat deze niet te oud is voordat je het aan je hond geeft.

Overdosis, zorg ervoor dat je de juiste dosis gebruikt
Als je te veel zalmolie aan je hond geeft, kan dit leiden tot problemen zoals diarree, braken of pancreatitis. Zorg er dus voor dat je je aan de aanbevolen doseringen houdt. Meestal is een theelepel per dag voldoende voor een gemiddelde hond.

Nu weet je de nadelen van zalmolie voor de hond
Hoewel zalmolie een geweldige aanvulling kan zijn op het dieet van je hond, is het belangrijk om de potentiële nadelen in gedachten te houden.