Waarom Vers Vlees?

Deze informatie komt van de flyer van Dogmeat.

Dogmeat is een familiebedrijf dat sinds 2012 haar eigen producten maakt.
De grondstoffen voor de producten worden door Dogmeat zelf bij diverse slachthuizen opgehaald.
Producten worden in eigen beheer gemaakt en door hun eigen chauffeurs met diepvrieswagens rechtstreeks naar de klant gebracht.

Waarom Vers Vlees?

Een hond is een carnivoor (vleeseter). Zowel het spijsverteringsstelsel (lengte), het gebit (grote hoektanden, platte kiezen om botten te kraken, knipkiezen om vlees in stukken te trekken) en zijn enzymen, zijn passend bij een carnivoor. Het feit dat een hond zetmeel kan verteren wil niet zeggen dat hij daarom een omnivoor (alleseter) is. Het natuurlijke dieet zal bestaan uit voornamelijk vlees(delen). De hond is dus een vleeseter. Dit wil zeggen dat het hoofdbestanddeel van zijn voeding uit vlees bestaat, een combinatie van botten, spiervlees en organen. Daarnaast is een kleine hoeveelheid plantaardige delen (met name vezels) nodig als voeding voor de bacteriën in de darm.

Een hond is een opportunistische carnivoor. Dat wil zeggen dat hij wel carnivoor is, maar ook vrij gemakkelijk koolhydraten kan verteren. Echter een grote hoeveelheid koolhydraten (zoals bv. zetmeel) is doorgaans niet wenselijk.

Rauw vlees heeft ten opzichte van verhitte voeding, zoals blikvoer en brokken, meerdere voordelen:
Het bevat goede bacteriën die onderdeel uitmaken van een evenwichtige darmflora en daardoor zorgen voor een betere afweer.
Het zorgt voor minder afvalstoffen en belast het lichaam daardoor minder.
De voedingsstoffen in het voedsel blijven grotendeels bewaard doordat er geen verhitting plaatsvindt. Daarnaast komen de nutriënten in de juiste hoeveelheden, de juiste vorm én in de juiste verhoudingen voor.


Waarom vers vlees en wat merk ik daarvan ??

Dat verschilt per dier, maar veelgehoorde verbeteringen na het overschakelen op vers vlees zijn:
>>geen/minder jeuk
>>minder vieze geurtjes (lichaamsgeur, winderigheid, slechte adem)
>>betere/mooiere vacht
>>minder/geen spijsverteringsklachten
>>minder/geen oorontstekingen
>>minder klachten over volle anaalklieren
>>minder/betere ontlasting
>>betere weerstand
>>minder hyperactief, maar wel actief.

Ontgiften

Het is mogelijk dat als je hond op KVV overgaat, in het begin gaat ontgiften. Dit gebeurd in ongeveer 50% van de gevallen, en kan een klein beetje extreem gebeuren. Ontgiften is niet meer dan het lozen van afvalstoffen. Heeft je hond jeuk dan kan dit erger worden, ook kan de ontlasting erg dun worden. Ook kan hij last van zijn oren krijgen. Schrik niet gelijk maar kijk dit rustig aan. Diarree mag als het extreem is niet langer dan 3 of 4 dagen aanhouden. Kleinere klachten zijn vaak binnen 2 weken wel minder en met een maand volledig verdwenen. Zorg dat de hond voldoende blijft drinken, in de meeste gevallen hebben ze wel behoefte om gewoon te eten.

Welk voedsel moet ik kiezen?

Puppy’s hebben een teer darmstelsel, dat o.a. snel beschadigd kan raken door scherpe stukjes bot in het gemalen vlees. Daarom heeft Dogmeat in samenspraak met onze voedingsdeskundigen een speciaal puppyvoer ontwikkeld. Waar geen scherpe botdeeltjes in zitten en daarnaast alles bevat wat uw pup nodig heeft om gezond op te groeien.
Overleg altijd met onze voedingsdeskundigen. Zij kunnen de juiste mix bepalen voor uw pup/junior aan de hand van leeftijd, ras en individuele behoeften. U kan kiezen voor het gemak van gemalen vers vlees of voor de wat moeilijkere variant: het zogenaamde barfen.
Bij Dogmeat heeft u de keuze uit ongeveer 100 soorten gemalen vlees in worsten en ruim 120 barfproducten. Onze voedingsdeskundigen kunnen u helpen bij het samenstellen van een compleet en uitgebalanceerd barfdieet.
U kan kiezen voor compleet (21% btw) of enkelvoudig voer (9% btw). Variatie is meestal wenselijk (ook bij compleet) en is bij enkelvoudige kvv zonder premix essentieel. Dat btw-percentage is vooral van belang als u meerdere honden heeft.

Van pup tot volwassen hond.

Een pup van 2 tot 4 maanden mag ongeveer 5 tot 6% van het eigen lichaamsgewicht aan KVV per dag eten, als de pup op normaal gewicht is. Het totaal van de voeding kan u best verdelen over 4 maaltijden per dag. Een voorbeeld: een pup van 5 kg krijgt zo ongeveer 250 à 300 gram per dag, verdeeld over 4 maaltijden van ongeveer 75 gram.

Een pup van 4 tot 7 maanden mag ongeveer 4 tot 4,5% van het eigen lichaamsgewicht aan KVV per dag eten, als de pup op normaal gewicht is. Het totaal van de voeding kan u best verdelen over 3 maaltijden per dag. Een voorbeeld: een pup van 10 kg krijgt zo ongeveer 400 à 450 gram per dag, verdeeld over 3 maaltijden van ongeveer 150 gram.

Een pup van 7 tot 10 maanden mag ongeveer 3 tot 3,5% van het eigen lichaamsgewicht aan KVV per dag eten, als de pup op normaal gewicht is. Het totaal van de voeding kan u best verdelen over 2 maaltijden per dag. Een voorbeeld: een pup van 15 kg krijgt zo ongeveer 450 à 525 gram per dag, verdeeld over 2 maaltijden van ongeveer 260 gram.

Een pup of volwassen hond van 10 maanden en meer mag ongeveer 2 tot 2,7% van het eigen lichaamsgewicht aan KVV per dag eten, als de hond op normaal gewicht is. Het totaal van de voeding kan u best verdelen over 2 maaltijden per dag. Een voorbeeld: een pup of volwassen hond van 20 kg krijgt zo ongeveer 400 à 540 gram per dag, verdeeld over 2 maaltijden van ongeveer 270 gram.

Hierbij geldt; hoe lichter de hond is, hoe hoger het percentage KVV mag zijn. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel uw pup op dit moment weegt, maar ook hoe uw pup de komende periode groeit, zodat de hoeveelheid voeding daarop afgestemd kan worden.
Zorg ook altijd voor voldoende vers drinkwater voor de hond.

Bewaren en ontdooien.

Wij vervoeren onze bestellingen direct naar de klant met een temperatuur van ongeveer -18 graden in onze koelwagens. Om een goed product te behouden, dient u de producten na ontvangst zo snel mogelijk in uw vriezer te leggen.
Advies voor bewaren Bij -20 °C is het product 1 jaar houdbaar na productiedatum.

Advies voor ontdooien
Neem het product uit de vriezer en verwijder de verpakking, ontdooi het product in een bewaardoos in de koelkast. U kunt gebruik maken van onze Curver bewaardozen.
Gekoeld op een temperatuur tussen 2 °C en 4 °C heeft het product een houdbaarheid van ongeveer 2 dagen.

Verwarm het product nooit – ook niet in de magnetron of door het in water te leggen – om te voorkomen dat de voedingsstoffen in het product beschadigd raken.