Runderkophuid en Rawhide

Was is het verschil tussen Runderkophuid en Rawhide ??

Runderkophuid is een harde kauwsnack voor honden. Dit is gemaakt van de dikke huid van de kop van de rund.

Rawhide is vaak gemaakt van de huid van de buffel maar kan ook van een koe of paard komen.

Runderkophuid is op een lage temperatuur gedroogd op roosters. Door het drogen trekt het vocht er uit waardoor bacteriën en schimmels geen kans meer hebben.

Rawhide is chemisch bewerkt. De meeste rawhides zijn geïmporteerd uit China en Taiwan. De huiden eerst in een chemisch bad ondergedompeld zodat ze deze te kunnen bewaren tijdens het transport. In de fabriek worden de huiden tot kauwbotten verwerkt. De huiden geweekt in een as- en loogoplossing om het haar en vlees te verwijderen. Dan worden de huiden gereinigd met bleekmiddel en/of waterstofperoxide om de geur weg te nemen en de kleur lichter te maken. 

Runderkophuid is in stukken gesneden en er zijn geen kleur- of smaakstoffen aan toegevoegd.

Rawhide is verwerkt in allerlei vormen en zijn vaak met lijm aan elkaar geplakt, zodat ze niet uit elkaar vallen als ze in de winkel liggen. Er worden er synthetische kleur- of smaakstoffen aan de rawhides toegevoegd. Zo zien rawhides kauwbotten er aantrekkelijk uit voor het baasje en vindt de hond ze heerlijk.
Het resultaat is een goedkope lekkere snack voor jouw hond die volledig voldoet aan zijn kauwbehoefte, maar wel met gezondheidsrisico’s.

Runderkophuid is goed verteerbaar, uit een stuk, goed voor het gebit en hard.

Rawhide is bijna niet verteerbaar daardoor kan een verstopping door Rawhide een fatale afloop hebben. Omdat het ook vaak het uit meerdere stukken bestaat en loslaten tijden het kauwproces worden deze doorgeslikt worden en dat kan een verstopping veroorzaken.

Het verschil tussen Runderkophuid en Rawhide is dus best groot

Kauwen geeft honden een fijn gevoel, maakt endorfine aan en  zorgt voor stressvermindering en puppy’s vermindert het de pijn bij het wisselen van tandjes. Het gebruik van bv Runderkophuid (niet voor puppy’s) bevordert een gezonde, niet-destructieve manier van kauwen. Kauwen is wel vermoeiend en kan spierpijn geven in de kaken. Bouw het op van blokjes van 10 minuten. Laat een volwassen hond 30 minuten per dag kauwen. Sommige honden hebben meer behoefde om te kauwen. Kijk naar je hond als hij onrustig of vervelend wordt laat hem dan vaker kauwen. Voor puppy’s kun je geelhaar kopen, dit is zachter dan Runderkophuid maar zorg ervoor dat je er bij blijft zodat de pup veilig kauwt.

Runderkophuid Rawhide