Fabels en Feiten over Vers Voer

Fabels en Feiten over vers voer voeren welke zijn dat ??

Fabels en Feiten over het voeren met vers vlees maar meer fabels dan feiten.
Veel mensen kennen alleen de fabels en niet de feiten over het voeren van vers vlees. 
Mensen zullen je proberen te overtuigen met deze fabels.
Eigenlijk weten deze mensen vaak niet waar ze het over hebben. Velen hebben ergens van horen zeggen.
Ook veel dierenartsen hebben geen voedingsleer gehad tijden hun studie.
Alle Fabels en Feiten over Vers Voer staan onder de foto.

Onderstaand een aantal situaties die je vaak tegen het lijf zult lopen.

1. Agressief en/of vals

Voer jij jouw hond vers vlees? Weet je wel hoe gevaarlijk dat is? Als honden eenmaal bloed geproefd hebben dan zijn ze niet meer te stoppen. Bloeddorstig en agressief worden ze er van.

Er zijn talloze voorbeelden op te noemen van honden die vers vlees eten. Zeker omdat je inmiddels weet dat minder dan 10% van alle honden in Nederland rauw vlees gevoerd krijgen. Omdat er alleen al in Nederland miljoenen honden zijn en dit percentage flink blijft groeien, is minder dan 10% nog steeds noemenswaardig. Agressieve honden met bijtincidenten door rauw vlees hadden al lang aan het licht gekomen.

2. Tandsteen

Ik geef mijn hond brokken want deze zorgen ervoor dat het tandsteen verwijdert. Dit komt omdat hij moet kauwen en dat haalt het vuil weg. Dit heb je niet met vers vlees.

Tandsteen je kent het wel: de bekende vieze, stinkende, bruine uitslag op de tanden. 
Wolven, Honden en katten houden van nature hun gebit schoon door vlees aan stukken te scheuren en op rauwe vleesbotten te kluiven en te knagen. Het spijsverteringsproces van onze hond en kat begint pas in de maag en niet in de bek. De samenstelling van hun speeksel is anders dan bij ons. Er gaat geen reinigende werking vanuit. De granen en suikers in brokken zijn dan ook funest voor hun tanden en kiezen. Dit vormt tandplak wat uiteindelijk kan leiden tot tandsteen. Vlees en botten hebben een reinigende werking op het gebit en tandplak heeft daardoor minder kans om te aarden, waardoor er uiteindelijk geen tandsteen kan ontstaan.

3. Bacteriën, virus of parasieten

Rauw vlees eten is niet goed voor je hond hoor, er zitten namelijk bacteriën en wormen in het vlees, daar gaat hij op den duur aan dood.

De zuurtegraad in de maag van een hond of kat die vers vlees eet is velen malen zuurder(pH 1-2). Het De zuurtegraad zorgt voor de vertering van onder andere de botten. De maag zorgt bij rauw vlees voor een lage zuurtegraad waardoor er geen bacterie, virus of parasiet door de zure maaginhoud overleeft.

4. Niet compleet

Vlees geven dat is geen complete hondenvoeding, want dan missen ze altijd de toevoegingen, mineralen en vitamines die wel in brokken zitten.

Je kunt een vers vlees menu samen stellen zoals je wilt. Het is erg belangrijk dat dit menu wel aan bepaalde eisen voldoet. De hond of kat moet in een periode van vier tot zes weken een bepaalde verhouding aan voeding binnen krijgen. Hierin zit alles wat hij/zij nodig heeft. Je hebt kant en klare voeding die compleet zijn. Doordat er geen verhitting plaatsvindt verliest het vlees geen vitamines en mineralen waardoor het geen toevoegingen nodig heeft. Optimaal is om variatie van diersoorten te geven, zoals je voor jezelf gevarieerd eten maakt. Je kunt het beste minimaal vier tot vijf diersoorten door elkaar heen voeren aan honden en katten.

5. Salmonella

In rauw vlees zit salmonella dus dat is echt niet gezond voor mijn huisdier en kan jou ook besmetten.

Bij het bereiden van vers vlees moet inderdaad goed gelet worden op hygiëne. Het vlees kun je het beste ontdooien in de koelkast. Je hebt tot vijf graden Celsius een minimale bacteriegroei. Ook het aanrecht, gereedschap en de voerbak moet goed worden schoongemaakt.
De meeste bacteriën, ook salmonella, vermenigvuldigen zich niet bij temperaturen lager dan vijf graden. Echter vanwege de zuurtegraad kan salmonella niet tot nauwelijks overleven. Toch kan er salmonella voorkomen in vers vlees. Maar wat veel mensen niet weten is dat salmonella ook bij brok etende honden voor komt. De kans dat ze het krijgen is erg klein en het lichaam scheidt het af. Het overbrengen op mensen vindt plaats door aanraking met de uitwerpselen via de handen richting je mond. Vooral bij kleine kinderen, oudere mensen en mensen met een lage weerstand door een ziekte moeten goed op de hygiëne letten. Dus zorg dat je je handen goed wast en hygiënisch om gaat met het eten dan hoef je je geen zorgen te maken.

6. Splinteren van botten

Als je rauw vlees geeft dan gaan de botten splinteren en dit zorgt voor verstopping en kan leiden tot de dood.

De eerste belangrijke les die je krijgt als je over gaat naar natuurlijke voeding is dat de botten absoluut NIET gekookt mogen worden. De botten moeten rauw worden gevoerd. Als je de botten wel zou koken, dan verandert het bot van structuur waardoor het inderdaad gaat splinteren. Dit is zoals je zult begrijpen levensgevaarlijk. 

Tip: Geef dus nooit de overgebleven gebarbecuede/ gekookte kippenbotten aan je huisdier.

Ook mag je honden en katten geen rauw varkensvlees voeren. Dit komt omdat zij daar de Ziekte van Aujeszky van kunnen krijgen. De kans dat ze dit krijgen is kleiner dan 1% maar groot genoeg om varkensvlees te verbannen uit de voeding van honden en katten. Als je rauwe botten met vlees geeft dan zal een hond die al langer op vlees staat een juiste zuurgraad hebben en deze botten verteren. Voor honden die op brokken staan en botten krijgen moet je voorzichtig zijn. Je kunt het beste beginnen met beginnersbotten die niet te hard zijn. Denk bijvoorbeeld aan kippennekken of eendennekken.

7. Brokken zijn goedkoper

Brokken zijn veel goedkoper dan vers vlees, vlees vind ik echt te duur om dagelijks te geven.

Deze mensen zijn niet goed geïnformeerd. Welke prijs wordt er omgerekend betaald voor een kilo brokken? Veel dierenliefhebbers kopen een brokkenzak en hebben geen idee wat voor prijs ze per kilo betalen. De prijzen van brokken en vers vlees kun je zo gek maken zoals je zelf wilt. Je kunt een hond een complete vers vlees maaltijd voeren vanaf één tot anderhalve euro per kilo. Je vraagt je dan af of dit van een optimale kwaliteit is. Ditzelfde geldt ook voor brokken. Dure brokken of duur vers vlees hebben niet altijd een hogere kwaliteit, maar een goede kwaliteit brok of vers vlees zal in ieder geval niet goedkoop zijn. Brokken die enigszins in de buurt komen van een redelijke kwaliteit, daar betaal je al snel vier tot zeven euro per kilo voor. Bij vers vlees liggen deze prijzen rond de drie  tot zes euro. Deze informatie is van voerwijzer 2022

Fabels en Feiten over Vers Voer verdiep je er goed in.

De top 5 fabels over dierenvoeding (happydogacademy.nl)
Voerwijzer.com | Alles over gezonde voeding voor hond en kat