Waarom vers vlees voor katten ?

Gezonde voeding is samen met de genen de basis voor een goede gezondheid. Slechte voeding kan zorgen voor allerlei klachten, en ongemerkt bijdragen aan het ontwikkelen van ziektes. Veel katten die langdurig verkeerde voeding eten, krijgen op den duur last van aandoeningen. Met het voeren van de juiste voeding verklein je het risico op gezondheidsproblemen.
Veelvoorkomende aanwijzingen van verkeerde voeding kunnen zijn:
Jeuk
Doffe vacht
Anaalklierproblemen
Vetbulten
Vieze geur (adem, winden, huid of vacht)
Huidproblemen

Voedingsgerelateerde aandoeningen
Veelvoorkomende aandoeningen die een relatie met voeding hebben zijn bijvoorbeeld
nierproblemen
blaasproblemen
suikerziekte
gebitsproblemen
inflammatory bowel disease
overgewicht

Voeding en gedrag
Voeding kan ook effect hebben op het gedrag van katten. Een kat die zich niet helemaal gezond voelt, zit vaak niet lekker in zijn vel.

Een kat is een carnivoor
Een kat is een obligate carnivoor, dat wil zeggen dat een kat niet kan overleven zonder vleesproducten. Dat een kat een carnivoor is, kun je goed zien aan het gebit, maar een hele belangrijke aanwijzing is ook het verteringsstelsel. Deze is helemaal ingericht om vlees te verteren.

Soorten kattenvoeding
Er zijn meerdere soorten kattenvoeding. Veel katteneigenaren denken dat katten brokken horen te eten, maar dit is niet waar. Brokvoeding is juist één van de minst gezonde kattenvoeding.
Er zijn meerdere soorten kattenvoeding verkrijgbaar, hieronder besproken op volgorde van gezond naar minder gezond. De verschillende soorten voeding zijn ook te combineren.

Rauwe vleesvoeding: kvv, prooidieren en zelf samenstellen
Luchtgedroogde voeding
Natvoer
Brokken

Rauwe vleesvoeding
De meest gezonde voeding voor een kat is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de kat en deze voeding voorkomt en herstelt vaak gezondheidsklachten.

Rauwe vleesvoeding wordt op de volgende manieren gevoerd:
Prooidieren
De meest natuurlijke voeding voor de kat is hele prooidieren. Dit bevat alle voedingsstoffen die de kat nodig heeft, en het gebit blijft in goede conditie. Prooidieren die je kunt kopen zijn bijvoorbeeld hamsters, muizen en duif.

Kant en klare rauwe vleesvoeding
Er zijn kant-en-klare diepvriesvoedingen bestaand uit rauwe gemalen vleesproducten (spiervlees, organen, botten), in de juiste verhoudingen. Dit wordt ook wel kvv genoemd en is simpel om te voeren.

Zelf samenstellen
Daarnaast is het ook mogelijk zelf een maaltijd samen te stellen op basis van de juiste vleesproducten in de juiste verhoudingen. Dit is wel wat meer werk, maar je weet precies wat je voert (en de kwaliteit ervan) en je kunt het menu goed aanpassen aan de behoeftes van de kat. Daarnaast is dit vaak het goedkoper dan prooidieren of kvv voeren.

Natvoer
Onder natvoer vallen alle verhitte (gesteriliseerde) voedingen met het vocht er nog in, meestal is er zelfs extra vocht toegevoegd. Omdat vocht in de voeding zo belangrijk is voor katten, is dit een groot voordeel. Onder natvoer vallen: blikvoer, kuipjes en zakjes (ook wel pouches genoemd). Een nadeel vergeleken met rauwe vleesvoeding is dat de voeding is verhit, waardoor de eiwitten zijn veranderd (denaturatie), schadelijke stoffen ontstaan door de verhitting en dat er voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Natvoer is er in vele kwaliteiten, maar voor katten is ook goedkoop blikvoer vaak beter dan brokken, doordat het beter aansluit bij de voedingsbehoeftes van de kat.

Luchtgedroogde voeding
Luchtgedroogde voeding bestaat uit luchtgedroogde vleesproducten met nog wat toevoegingen. Doordat het vlees op relatief lage temperaturen met lucht gedroogd wordt, blijven de meeste voedingsstoffen behouden en blijft het eiwit rauw. Het is in principe dus rauw vlees, maar dan zonder het vocht. Je kunt de voeding in water weken, wat zeer aan te raden is omdat de meeste katten te weinig drinken. Veel katten moeten erg wennen aan het voer en het kan wat moeite kosten om de kat het te laten eten.

Luchtgedroogd voer
Kattenbrokken
Kattenbrokken bestaan uit verhitte en gedroogde ingredienten. Het is de minst geschikte voeding voor een kat doordat
er veel te weinig vocht inzit, namelijk zo’n 10%, terwijl een kat zo’n 65% vocht nodig heeft in de voeding, omdat de kat uit zichzelf niet genoeg drinkt
de eiwitten door de verhitting veranderen van structuur, dit heet denaturatie, waardoor ze minder goed bruikbaar zijn en meer afvalstoffen opleveren. Daarnaast gebruiken sommige fabrikanten plantaardige eiwitten, die het lichaam van de kat minder goed kan verwerken dan dierlijke eiwitten.
er zit zetmeel in, vaak erg veel, wat bij katten vaak tot gezondheidsproblemen lijkt te leiden
natuurlijke voedingsstoffen gaan verloren en worden in synthetische vorm weer toegevoegd
Er zit veel verschil in kwaliteit in de brokken die verkrijgbaar zijn. Over het algemeen bevat de meest geschikte brok veel vlees en weinig koolhydraten.