Darm problemen

Wanneer heeft je hond darm problemen?

Door goed te kijken naar de ontlasting. Er kunnen dingen je gaan opvallen zoals wisselende ontlasting in hoeveelheid en structuur. Maar er kunnen andere aanwijzingenzijn zoals veel gras eten en het eten van poep van andere dieren.

Waarom eten honden gras en poep ?

Waar komt die behoefte vandaan? Kunnen we wat doen?
We kunnen het oplossen door te zorgen voor goede darmbacteriën! Dit kan op verschillende manieren; door het geven van boekmaag of een speciale probiotica voor honden.

Antibiotica of stress.

Na een antibiotica kuur of na een tijd van stress kan de darmflora behoorlijke schade hebben opgelopen. De darmen zorgen voor opname van de voedingsstoffen, het belangrijk om te zorgen dat deze optimaal werken zodat ze alle noodzakelijke bouwstenen uit de verse vleesvoeding halen. Om de spijsvertering en de darmen positief te beïnvloeden kun je de hond boekmaag geven. Diarree bij je hond? Geef boekmaag dit kan dus heel goed ingezet worden om een verstoorde darmflora weer op peil te brengen  

Wat is dan boekmaag?

In de boekmaag van een koe zit zowel pre-biotica als pro-biotica; Een soort Jakult voor honden
Een spijsverteringsstelsel heeft goede bacteriën nodig en daarvoor zorgt de boekmaag van het rund bij honden. Het heeft veel onverteerde vezels welke reinigend werken op de darmwand. Geef je hond niet te veel boekmaag in een maaltijd omdat dit laxerend kan werken Daarentegen zijn er ook honden die door de vezels te droge ontlasting krijgen. Probeer eerst een kleine hoeveelheid uit. Ons advies is geef regelmatig kleinere hoeveelheden dan een maaltijd van alleen boekmaag.

Alles wat de koe eet komt eerst in de pens, dit is de grootste maag van de koe. Als deze pens vol is komt het voedsel met kleine beetjes terug in de mond, nu start het herkauwen. De meeste koeien doen het herkauwen liggend. Het herkauwde voedsel wordt verder verteerd in de netmaag. Vervolgens wordt in de boekmaag het vocht uit het bijna verteerde voedsel gehaald. Daarna gaat het via de lebmaag verder en komt via de darmen weer naar buiten als
de bekende koeienvlaai.

De boekmaag heeft bij een volwassen rund de grootte van een basketbal. De boekmaag wordt zo genoemd omdat de binnenwand van deze maag sterk is geplooid. Deze plooien lijken op de bladen van een boek. Tussen al die blaadjes zit de oergezonde vulling. Door deze plooien is de binnen oppervlakte van deze maag sterk vergroot. In de boekmaag vindt absorptie plaats van water. Een grote oppervlakte bevordert deze absorptie. Naast het water worden ook mineralen onttrokken aan de voedselbrij. Door het onttrekken van water en mineralen kan de vierde maag, de lebmaag beter haar werk doen, namelijk de voedselbrij aanzuren en beginnen met het splitsen van eiwitten en koolhydraten.

Boekmaag bevat net als pens veel goede bacteriën en enzymen die ervoor kunnen zorgen dat de darmflora weer optimaal gaat functioneren. Bij diarree, dunne ontlasting of na een antibiotica kuur is het geven van boekmaag zeer aan te raden.

Boekmaag valt onder de pensen. Het is een kwetsbaar en sterk ruikend product. Veel honden zijn er dol op. Laat de boekmaag direct opeten na ontdooien.

Duren de darmproblemen lang maak dan een afspraak bij de dierenarts dan kan er misschien iets anders aan de hand zijn met uw hond.